Eet Je Gezond

Gezonde Ontbijtopties

Het ontbijt is de maaltijd die we het makkelijkst overslaan, maar eigenlijk is het de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet alleen is een ontspannend moment 's ochtends aan tafel om je voor te bereiden op een drukke dag een fijne starter, ook is het de basis die je door de dag haalt op vlak van voedingsstoffen. Een stevig ontbijt zorgt voor een goed begin van de dag.

Gezonde ontbijtopties

Gezond OntbijtGranen zijn leveranciers van energie. Kies je voor volkorenproducten, dan heb je meteen ook voldoende vezels binnen. Brood bestaat niet alleen meer in de variëteiten wit en bruin: er zijn 7-granenboterhammen, Waldkorn, en alle mogelijke combinaties met speciale types graan die je je maar kan indenken. Ontbijtgranen kunnen ook - deze bestaan in allerlei smaken en soorten. Het is wel belangrijk hier eens te kijken naar de suikers: dit ligt soms hoger dan je denkt. Klassieker in die dingen is havermoutpap, terug van weggeweest. Snel klaar en lekker!

De dag beginnen met een stuk fruit of groenten introduceren in je ontbijt mogen ook zeker. Je kan bijvoorbeeld ook fruit gebruiken om je portie ontbijtgranen of muesli te zoeten. Versgeperst fruitsap of een lekkere smoothie bieden ook veel mogelijkheden voor wie een simpel stuk fruit te eenvoudig vindt. Ook kan je fruit en groenten in kleinere porties in de diepvries doen - zo krijgt je smoothie een extra frisse toets.

Wat dranken betreft zijn er verschillende opties. De gezondste is versgeperst fruitsap of water uiteraard. Een tas (groene) thee of koffie zijn voor anderen dan weer echt nodig om wakker te worden - zolang hier niet mee overdreven wordt, kan dat op zich niet zo erg kwaad. Een melkproduct hoort ook bij een gezond ontbijt. Voor wie niet graag melk lust, kan karnemelk of chocolademelk, een potje yoghurt of een plakje kaas een uitkomst bieden.

Af te raden zijn natuurlijk immense hoeveelheden choco of zoetigheden. En hoewel stevige pan spek met eieren kan smaken, is het zeker niet de gezondste ontbijtoptie... Anderzijds kan je niet alles afzweren en moet af en toe zondigen eens kunnen - zeker wanneer er een zware voormiddag op het programma staat. Het is zoals met alles: steeds met mate!