Eet Je Gezond

Gezond Dineren

Het avondmaal. Het moment dat iedereen na een lange werkdag samen aan de tafel zit, of in het weekend gezellig samen tijd neemt om te genieten. Aan tafel, inderdaad. Veel te vaak wordt het diner voor tv of over het aanrecht naar binnen gewerkt: ofwel is er net iets leuks te zien, ofwel wil je geen tijd verliezen omdat je 's avonds nog werk moet inhalen. Gaan zitten en rustig je diner nuttigen is niet alleen beter voor je gemoedsrust, ook zorgt het mentaal voor een eet-moment zodat je later in de zetel niet te snel teruggrijpt naar koekjes of chips of andere ongezonde dingen.

Gezond dineren

Gezond Dinner
  • Een gezonde maaltijd bestaat uit
  • aardappelen, rijst of pasta
  • een portie groenten
  • eventueel vlees of vis
  • eventueel een glas rode wijn (hier kan je meer informatie vinden, mijn favoriet is deze Languedoc)

Afwisseling tussen aardappelen, rijst en pasta wordt aangeraden, omdat in al deze producten in feite voedzame stoffen zitten. Aardappelen zijn opgebouwd uit zetmeel: een trage koolhydraat die veel voedingsstoffen voor het lichaam bevat. Ze zijn het beste gekookt of gestoomd. Frituren of bakken in boter maken van de aardappel een minder voedzaam product. Rijst zijn in feite graankorrels en vormen een bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. De beste rijst is zilvervliesrijst, omdat daar de vliezen nog om zitten. Pasta, en dan vooral volkoren pasta, is zeker ook een gezond tarweproduct. De volkorenversie bevat meer vezels, wat het voedzamer maakt.

Wat groenten betreft kan je niet mis gaan. Knollen, vruchten - alles is goed. De beste manier van bereiden is stomen of koken. Bakken in boter kan smakelijk zijn maar hierdoor zorg je wel voor extra vet uiteraard.

Vlees of vis: beide hebben hun voordelen. Een veggie-maaltijd moet ook kunnen: dan kies je voor een vervanger of neem je een extra portie groenten. Witte vis bevat bovendien een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren, die een extra boost geven aan ons gestel. Je kan misschien wel beter kiezen voor de magere stukken vlees. Als je er niet gerust op bent, kan je de slager om hulp vragen.