Eet Je Gezond

Gezonde Lunchtips

Niet alleen is het normaal dat we rond het middaguur terug zin krijgen in een hapje eten. Ook mentaal hebben we een middagpauze nodig. Een hele voormiddag geconcentreerd aan het werk zijn is vrij inspannend - op die periode zijn de calorieën die bij het ontbijt zijn verorberd al wel weer opgebruikt. Tijd dus voor een nieuwe lading energie! Een tijdige lunch kan snoepen voorkomen. Ga je te laat eten, is de kans groot dat je intussen al wel aan de koekjes hebt gezeten. Eet je te vroeg, dan wordt een vieruurtje wel heel verleidelijk...

Gezonde Lunchtips

Gezonde LunchOok hier is een stuk fruit of groentjes geen overbodige luxe! Een appel neemt bovendien makkelijk mee naar het werk. Een slaatje hoef je niet alleen te eten in fancy restaurants: je kan het perfect thuis zelf bereiden en in een potje meenemen - als je een koelkast hebt op het werk, uiteraard. Gezond, lekker en een goede portie vitaminen.

Bij de lunch is voldoende eiwitten opnemen een goed idee. Eiwitten werken het hongergevoel tegen, ze zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt. Mager vlees of zuivel zijn duidelijke bronnen van eiwitten. Melk, yoghurt of yoghurtdrank zijn lekkere en gezonde melkproducten, als ze tenminste bereid zijn zonder suikers. Mager vlees als kippenwit of ontvette ham zijn ook bronnen van eiwitten.

Net zoals bij het ontbijt is meergranenbrood sowieso de betere optie. Hierin zitten namelijk de zemelen en kiemen mee in verwerkt, vezels die onontbeerlijk zijn voor de goede werking van de darmen. Let op: sommige mensen zijn erg gevoelig aan gluten. Glutenvrij brood is af en toe een goede keuze - en kan je onder andere in Antwerpen makkelijk vinden bij Lombardia en in Gent bij Ayuno.

Qua dranken zit je altijd goed met water of melk, en (in mindere mate) thee of koffie. Best neem je deze dan ongezoet, of met magere melk erin. Verse fruitsap mag ook. Blijf ver weg van frisdranken: deze zitten vol suiker en zijn niet alleen slecht voor je tanden, ook zijn ze veel te vol van calorieën. Light-frisdranken zijn daarom niet beter: synthetische zoetstoffen zijn ook niet zo gezond.

De klassieker tijdens de lunch is natuurlijk een broodje. Het kan misschien heel lekker zijn, maar probeer teveel vettige sauzen te vermijden. Ga voor een broodje gezond, of met mager beleg en groentjes, of kies voor een tonijnsalade of een groentesalade bijvoorbeeld van een kwalitatieve leverancier als Maurice Mathieu - zeer eiwitrijk beleg. Doe dit zeker niet elke dag: probeer het gezond te houden!